Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/potnet/domains/lokaleweselne.com.pl/public_html/modules/database/classes/kohana/database/mysql.php on line 56 Weselne menu - Porady ślubne, artykuły weselne, ciekawostki - LokaleWeselne.com.pl

Logowanie

>> Załóż konto

>> Przypomnij hasło

System reklamy Test

  • pic

    Bacówka sala weselna

  • pic

    Pałac Radziwiłłów w Balicach

  • pic

    Euforia

  • pic

    Orbita


Weselne menu

pic

    Jadłospis na wesele to sprawa podstawowa podczas organizowania przyjęcia weselnego! Podczas komponowania weselnego menu warto zadbać o to, aby posiłki były różnorodne, ponieważ upodobania kulinarne gości mogą bardzo się od siebie różnić. Warto do menu włączyć różne typy produktów, aby każdy gość weselny mógł znaleźć coś dla siebie. 

    Pierwszy posiłek na weselu tradycyjnie składa się z dwóch dań. Jest to zazwyczaj rosół drobiowy z makaronem i ziemniaki. Do ziemniaków podajemy filet z kurczaka, kotlet schabowy albo mielony lub inną mięsną przystawkę. Całość uzupełniamy surówką -  najlepiej, aby było kilka rodzajów surówek, aby goście mieli wybór.

    Na stołach powinny przez cały czas znajdować się potrawy na zimno. Może to być półmisek wędlin, ryba po grecku, śledź w oleju, galaretka drobiowa, ugotowane na twardo jaja pokrojone w plastry i udekorowane majonezem, sałatka grecka i ziemniaczana, marynowane grzybki, pasztety, sosy i galareta drobiowa. Ponadto na stole nie może zabraknąć ciast. Można dodatkowo podać lody. 

    Co jakiś czas na stole muszą pojawiać się dania gorące. Tradycyjnym polskim daniem weselnym jest bigos, a także krokiety z czerwonym barszczem. Inne propozycje to zupa gulaszowa, udka z kurczaka z frytkami, zrazy, polędwiczki z warzywami, strogonow oraz gęsina.

    Koniecznie trzeba zadbać o napoje – woda mineralna niegazowana i gazowana, soki owocowe oraz napoje gazowane. Goście muszą mieć też możliwość wypicia kawy oraz herbaty. Polskie wesele to oczywiście wódka, ale nie jest to jedyny alkohol, jakim można uraczyć gości weselnych. Coraz częstszą praktyką jest oferowanie gościom wina. Zazwyczaj butelki wina ustawia się na osobnym, szwedzkim stole, wraz z lampkami. 

    Jeżeli wesele jest organizowane w domu weselnym lub restauracji, para młoda ustala menu wraz z szefem kuchni. Trzeba wówczas określić nie tylko to, jakie potrawy trafiana stoły, ale również pory, o których będą podawane. Kelnerzy powinni skonsultować się z orkiestrą, aby pory podawania dań na ciepło nie zbiegały się z momentem, w którym orkiestra nawołuje gości do tańca lub konkursów. 

  • pic

    Orbita

  • pic

    Centrum

  • pic

    Bacówka sala weselna

  • pic

    DWOREK KRAKOWSKI